Út a nagyüzemitől a kraft sörökig

Út a nagyüzemitől a kraft sörökig
Út a nagyüzemitől a kraft sörökig

2013-ban, a Kapca nyitásakor mi is először egy multival kötöttünk szerződést, mert adtak hűtőt, sörcsapot, korsót, szinte mindent, ami kellett az induláshoz, nekünk csak eladási mennyiséget kellett vállalni. Az idő múlásával éreztük, hogy szeretnénk váltani, mert a multi csak a saját érdekeit szerette volna érvényesíteni, nem volt kíváncsi a visszajelzésekre, csak a mennyiség legyen meg és akkor minden rendben.

Elkezdtünk keresgélni az akkor éppen indulóban lévő „kézműves” sörök világában, mindenféle képzettség és háttértudás nélkül. Ekkor még nekünk is fontos tényező volt az adott termék ára, mert azt gondoltam, hogy az árazásnál csak a főzde kapzsiságán múlik az adott sör ára. Nagyon megtetszett, hogy közvetlenül a tulajjal/főzőmesterrel tudtam beszélni, nagyon családias volt a hangulat, minden olyan közvetlen volt. Amikor hibát észleltünk (mi sem tudtuk, hogy hiba vagy ilyennek kell lenni), mindig kaptunk egy frappáns választ, hogy például nem hűtöttük eléggé, nem jó a sörcsap, ennek ilyenek kell lenni és a kedvencem, hogy: ez kézműves. Ez akkor mindent megmagyarázott. Ahogy telt az idő, egyre többet tanultunk, meglátogattuk a főzdéket, egyre több véleményt hallottunk, és az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy talán nem mindenre magyarázat a kézművesség. Egyre több főzde söreit vettük föl a kínálatunkba, majd eljött az idő, hogy felbontsuk a szerződést a sörös céggel. Vettünk saját csapokat, elkezdtünk komolyan tanulni a sörökről, de még mindig sokféle főzdével foglalkoztunk, és nagyon keveset tudtunk erről a világról.

Ugorjunk egy kicsit

2016-ban végre úgy éreztem, hogy megtaláltuk azt a néhány főzdét, akik valóban értenek ahhoz, amit csinálnak. Hitelesek voltak, jó és állandó minőségű söröket készítettek, ha hibáztak, akkor beismerték. Amikor megnéztük a főzdét, elámultunk azon, hogy mennyire komolyan veszik ezt az egész műfajt. Nincs mellette másik állásuk, hanem azért tanultak, hogy ezt csinálják, nem tudatlanul beleugrottak és majd meglátjuk mi lesz belőle. Fordítanak energiát a címkékre, nem egy barát barátja készíti, aki a múlt héten még vonatok oldalára fújt. Összességében profik, és maguk is meg akarták mutatni, hogy többek, mint a többiek. Húztak egy színvonalat, ami alá egyikük sem megy, aki viszont megugorja, nyugodtan csatlakozhat hozzájuk.

Ők lettek a KRAFT, így magyarul írva, de utalva az amerikai gyökerekre, mert mégiscsak ott kezdődött ez az egész forradalom. Azóta már bejegyezték a nevet és egyesületként működnek. Nagyon különböző emberekről beszélünk, nagyon különböző háttérrel, de közös bennük a minőség iránti elkötelezettség és az újítási kedv. Külön szeretném kiemelni, hogy ezek mind drága söröket készítő főzdék, mind ugyanazon a nagyon kicsi pályán játszanak, de belátták, hogy együtt többre mennek, és így a legnagyobb egyetértésben, szó szoros értelemben egymás mellett, egyetlen ipari épületben működnek. Ez annyira nem marketing, hogy gyakran közösen mutatnak be söröket, eszközöket vagy épp tudást kölcsönöznek egymásnak.

Nem mindenki rendelkezik valódi főzdével, van közöttük néhány ún. gerilla főzde, akiknek a tudásuk, receptjük és elképzelésük megvan, és a valódi főzdék szabad kapacitását kihasználva készítenek söröket. 

Nagyon szeretünk velük dolgozni. Már az összes főzde járt nálunk csapfoglaláson, ami annyit jelent, hogy olyankor csak az ő söreik vannak a csapokon, a készítők mesélnek a sörökről magukról, a sörfőzés kulisszatitkairól, a csapatról, közös munkáról, tervekről. Könnyed sörözős program a laikusoknak is.

Ez a néhány főzde képes volt arra, hogy az egész országban megismerjék őket, sőt már külföldön is ismerik és keresik a söreiket, ami főleg a RateBeer közösségi sörértékelő oldalon elért jó pontszámaiknak köszönhető.

Ha olvasnátok még róluk: https://www.kraftsoregyesulet.hu/

Itt tartunk tehát most, többnyire hetente, kéthetente járunk fel a Főzdeparkba, hogy meg tudjátok kóstolni nálunk is mindig a legkülönlegesebb, legfrissebb főzeteket, a nagy kedvenceket pedig folyamatosan tartjuk palackban. Ha tehát innátok egy jó kraft sört, akkor várunk a Kapcában!

2018-09-21 10:00:00
A kávék elitje a Kapcában
2018-09-22 10:00:00
Csúcskategóriás teák a Kapcában
2018-10-24 03:30:00
Eper, spárga, borsó, saláta...
2018-05-14 11:45:00